Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štednja

Medikol i još četrnaest poliklinika ostali bez ugovora s HZZO-om

'01.08.2012., Zagreb - Ministar zdravlja Rajko Ostojic u prostorijama HZZO-a predstavio je eListu cekanja. Uz ministra na predstavljanju projekta bio je Sinisa Varga. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
05.04.2013.
u 18:00

Na PET/CT snimanja odsad u KBC Zagreb. Na uputnicu se u Medikolu ne može ni na operaciju katarakte

Osim specijalnim bolnicama za ortopediju Akromion, dr. Nemec i Svetoj Katarini, kojima su ukinuti ugovori za zahvate i postupke, HZZO od 31. ožujka ugovore nije produljio ni za 15 drugih privatnih bolnica i poliklinika, među kojima je i poliklinika Medikol koja se spominjala u aferi s prekomjernim ozračivanjem pacijenata.

Sve po zakonu

Toj ustanovi ugovor nije raskinut samo za PET/CT snimanja, od kojih će se veći dio sada obavljati u KBC-u Zagreb koji je prije nekoliko mjeseci dobio uređaj, već i za operacije katarakte te CT koronarografiju.

– Proračun je takav kakav jest i HZZO mora provoditi zakon, a on kaže da bez zahtjeva Ministarstva zdravlja, koje je procijenilo da se radi smanjenja liste čekanja neki zahvati moraju ugovarati s privatnicima, ne možemo mimo mreže sklapati ugovore – rekao je šef HZZO-a Siniša Varga.

Privatnici su, naglašava, otvorili ustanove da bi na tržištu mogli poslovati s velikim profitima, a država nema obvezu “financirati” njihov opstanak.

Oni se, naglašava Varga, mogu se javiti na natječaj za ugovaranje pojedinih postupaka ako se na temelju analize liste čekanja pokaže potreba za ugovaranjem određenih postupaka, a takav će natječaj raspisan sljedećeg mjeseca.

A osim privatnika koji su izgubili ugovore, loše mišljenje o ovom potezu HZZO-a i ministarstva imaju i privatnici koji s državom nisu nikada ni poslovali.

Loš poslovni položaj

– Način na koji je HZZO na svega nekoliko godina sklapao ugovore s privatnicima je ucjenjivački – rekao je dr. Alan Ivanišević, vlasnik bolnice Hipokrat. Sam je, kaže, 15 godina imao privatnu kliniku u Njemačkoj, a tamo kad se jednom sklopi ugovor s državnim osiguranjem on traje do prestanka rada.

– Država vam kaže gdje u mreži nedostaje ustanova kakvu želite otvoriti – objasnio je. Tada, želi li to, privatnik dobije ugovor s njihovim osiguranjem koji traje dok ustanova radi.

– Nitko vas tamo, kao što je to kod nas slučaj, ne može ucijeniti “ako ne budeš dobar, nećeš dobiti novi ugovor” – poručio je vladajućima dr. Ivanišević i dodao da će uz ovaj novi način ugovaranja zahvata “po potrebi” položaj privatnika u odnosu na HZZO kao poslovnog partnera biti još lošiji. Na natječaj za operacijske postupke javila se i splitska privatna bolnica Salus.

– Poslujemo 12 godina i ovo je prvi put da smo ponudili svoje usluge državi – rekao je ravnatelj Darko Mikuš. Još nisu dobili odbijenicu HZZO-a, ali su čuli da njihova ponuda nije prošla. – Ne brinemo se. I dosad smo poslovali samostalno na tržištu – rekao je Mikuš.

>> Privatniku samo ako se u državnoj bolnici produlji lista čekanja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije